Pana la mijlocul secolului XIX, Japonia a fost o tara inapoiata cu puternice ramasite feudale.Retrasa in izolationism, Japonia era condusa de un imparat, mikado, socotit a fi de origine divina , care conducea insa fara a guverna. Imparatul se bucura de un neasemuit prestigiu printre supusii sai, supusi care ii dedicau chiar si un cult.
            Adevarata putere in Japonia se afla in mainile shogunului, membru al familiei Tokugawa, el fiind seful armatei bazandu-se in special pe nobilimea militara, daimyo. Pe langa shogun mai erau circa 500.000 de vasali, samuraii, care isi dedicau viata unui cod al armelor si unui cod foarte strict al onorii, denumit bushido.
            Spre deosebire de japonezi, americanii erau organizati intr-o confederatie cu un regim republican democratic si care la mijlocul secolului XIX se aflau intr-o plina campanie de expansiune teritoriala, S.U.A. fiind tot mai interesata de ansamblul continentului american si de zona Pacificului unde cauta sa-si impuna sfere de influenta cu piete de desfacere pentru produsele sale care deveneau din ce in ce mai diversificate si mai multe.
            Astfel, in 1852, comandorul M.C.Perry a primit misiunea din partea guvernului de la Washington de a merge in Japonia pentru a inmana imparatului o scrisoare din partea presedintelui Statelor Unite.Pornind din San Francisco, cu patru nave militare, Perry a ajuns in vara anului 1853 in golful Edo, a ancorat in Uraga si a intrat in tratative cu reprezentantii shogunului.Scrisoarea pe care le-a inmanat-o japonezilor din partea presedintelui Philmore cerea japonezilor sa semneze un acord pe termen lung privitor la infiintarea statiilor de asistenta pentru naufragiatii americani precum si deschiderea unor porturi pentru comertul cu Statele Unite.In caz de refuz Perry avea mandat de a recurge la forta.Nu a facut uz de arme dar a ,,promis" ca se va intoarce anul viitor dupa raspuns.

Nava cu panze din secolul XIX



            S-a intors la 13 februarie 1854 avand sub comanda opt nave de lupta si 4.000 de soldati.Asa cum s-a afirmat, pentru a patrunde in Japonia ,,baloturile de marfuri erau sprijinite de tunuri".,,Argumentul" lui Perry a fost ,,convingator", guvernul shogunului a acceptat cererile americanilor, semnand la 31 martie 1854 tratatul de prietenie japonez-american de la Kanagawa.Statele Unite obtineau astfel deschiderea porturilor Shimoda, din peninsula Izu si Hakodate din Hokkaido, pentru comert, aprovizionarea cu carbuni, apa si alimente. Pe plan politic americanii au obtinut crearea unui consulat la Shimoda, iar economic se bucura de clauza natiunii celei mai favorizate.
            Aceasta a fost prima intalnire a japonezilor cu americanii, intalnire care va afecta pentru totdeauna ambele lumi, dar in special lumea inapoiata a japonezilor, lume care odata cu 1868, an in care debuteaza Era Meiji, va incepe sa se dezvolte ajungand mai tarziu una din marile puteri mondiale.


Top




Inapoi la prima pagina